I år er det hele 125 år siden Askim Idrettsforening ble stiftet.

125-årsjubileet ble markert på Skansehytta lørdag. Stiftelsesdatoen var 23. januar 1893. Til stede på festen var blant annet gruppestyrer, de som gjør mye for idrettsforeningen, æresmedlemmer, sponsorer, kommunen og idrettsrådet.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

2018-01-29
BAH

GAVESJEKK: Askim & Spydeberg Sparebank hadde med en sjekk på 50.000 kroner. Fra venstre ser vi banksjef Rune Hvidsten, Lillian Larsen og Nina Aakvaag Dahl, leder av Askim Idrettsforening. 


Over 30 personer var på jubileumsfesten denne kvelden. Mange vil også si noen ord til jubilanten. Gøran Brattstrøm hadde skrevet et tilbakeblikk på de siste 25 årene i Askim IF fra 1993 til 2017.
De vanket mange gaver fra vår hovedsponsor Askim &Spydeberg sparebank, Askim kommune og idrettsrådet. Vi takker for gavene og den støtten vi har fått i årenes løp. 

Jubileum

 Foto: Glenn Thomas Nilsen/smaalenene         
 Ulrik Taranger (t.v.) og Tor Idland var med i jubileumskomiteen for 25 år siden.


 Artikkel fra smaalenene 
HER

 

pokal%20125%20%E5r.jpgAskim IF 1993 – 2017, et lite tilbakeblikk på de siste 25 år

De tjuefem årene mellom de to jubiléene viser et medlemstall stabilt på vel tusen. Det er imponerende, særlig når man tar i betraktning at store idretter som fotball og volleyball, samt noen mindre, har sine egne foreninger. Klubben gir et bredt og solid tilbud, særlig til de yngre gruppene. Målet om å få flest mulig med, er dermed nådd. Vi får også mange medaljer i nasjonale ungdomsmesterskap, derimot er det vanskelig å få frem utøvere i norgestoppen i eldre årsklasser. I tillegg til normalt frafall, opplever vi at de som vil satse mot toppen går til klubber med større ressurser. Det gjelder både lagidrettene og individuelle grener. Større ressurser, tøffere treningsgrupper, bedre trenere, utdanningstilbud: alt dette gjør at de beste søker bort fra Askim.

Antallet grupper i foreningen varierer, noen blir borte, noen er hvilende for så å komme igjen. For øyeblikket består foreningen av følgende grupper: Allidrett, håndball, friidrett, svømming, orientering, ski (hopp og langrenn), innebandy, trim, basket og damegruppa.

Forholdene for å drive idrett på høyt plan er blitt stadig bedre i Askim i løpet av perioden. Størst betydning har byggingen av Østfoldbadet hatt. I tillegg til alt det Badet betyr for folkehelsen, har det gitt svømmegruppa gode treningsforhold. Askim stadion har fått fast dekke, noe som gjør treningsforholdene bedre for friidretten, samt at det blir enklere å arrangere stevner. Kunstgressbanene har kommet for å bli, selv om det er miljømessig negative aspekt ved disse. Lysløypa er utbedret og i Prestenga pågår i skrivende stund et dugnadsprosjekt for å skaffe et skileikområde. Solbergfosslinna er et populært sted for trening, og nylig er også Vammalinna rustet opp til god standard. O-gruppa har fått laget kart over Prestegårdsskogen og et sprintkart for Askim sentrum.

Allidrett

Norges Idrettsforbund har som grunnidé at barn bør trene allsidig og at tidlig spesialisering bør unngås. Derfor følger foreningen opp med allidrett, hvor det drives allsidig basistrening med innslag av øvelser fra mange grupper.

Friidrett

Årene frem mot årtusenskiftet var magre for denne gruppen. Det var som om fiaskoen med Indre Østfold Friidrettsklubb hadde lammet det største av lagene, Askim IF. Bortsett fra Knut Erik Johnsens aldersrekord i høyde med 1.87 for femtenåringer, var det lite å juble for. Rundt 2000 snudde det, rekrutteringen økte og mange unge tok medaljer i de nasjonale ungdomsmesterskapene. De fleste av disse kom på mellomdistanse der det et var et miljø med kontinuitet. Særlig sterke prestasjoner sto Vetle Aasland, Julie Frøslev Mathisen og Elias Ottosen for. Beste seniorprestasjon var fjerdeplassen på 1500 meter i NM av Elias. Begge de to guttene har avsluttet karrieren og hadde sine seniorår i en annen klubb. De største prestasjonene har vi fått i 2017 ved Fredrik Sandvik. Knapstadgutten har trent friidrett i Askim i snart ti år og utviklet seg gradvis. Nå er han klar for satsing som senior, og utsiktene til å beholde ham i klubben er gode. Sesongen åpnet med sølv i terrengløp kort løype i juniorklassen, så ble det klubbrekord på 3000 meter hinder og deltakelse for Norge i junior-EM i Italia. Der taklet han ikke varmen så godt, men vant til gjengjeld 5000 meter i den nordiske juniorlandskampen. Senior-NM ga en bronsemedalje på hinder, Askims første siden 1976. Så ble det gull på UM, junior-NM og på terreng-NM, lang løype. Fredrik viste høyt nivå gjennom hele sesongen.

Orientering

I motsetning til friidretten har orientering klart å holde på et godt samarbeid over kommunegrensene. Indre Østfold Orienteringsklubb fungerer godt, og løpere derfra hevder seg bra på kretsplan og med noen fremstøt opp i norgeseliten. Av Askimløpere som har hevdet seg må Anne Berit Gudim fremheves. Hennes andreplass i natt-NM i 1994 var første medalje tatt av en løper fra Askim. Året etter fulgte Grete Westgaard opp med sølv på kort- og normaldistanse i Junior-NM. Terje Granheim var en annen fremgangsrik løper i begynnelsen av perioden. Gruppa organiserer turorientering og har fått laget nye kart. De to siste årene har gruppa stått for den populære stolpejakten.

Hopp og langrenn

Skiidrettene har ikke hatt det lett med stadig dårligere snøforhold i lavlandet. Lysløypa er utbedret, god løypemaskin er disponibel og Prestenga ble satt i stand. Det hjelper lite når snøen uteblir. Når snøen en gang imellom legger seg, er gruppas folk flinke til å kjøre opp løyper for publikum. Nyskapningen Baglerrennet ble borte etter et par år da snøen uteble. Også disse gruppene har søkt samarbeid med andre klubber eller team. Langrennsløperne har vært med i Høytorp skiteam, og for øyeblikket har man et treningssamarbeid med Spydeberg. I hopp ble Christer Berntzen nr. 2 i Norgescupen, rekrutt,

i 1994 og nr. 19 av 82 i NM i 120-metersbakke. I langrenn ble Henrik Aandstad god nok til å komme inn på skigymnaset i Meråker. Men ellers er det utøvere fra Skiptvet og Spydeberg som gjør det best.

Trim

Trimgruppa, med Thor Tveten og David Eriksen som ildsjeler innledningsvis, startet både med innetrening og turer. Svært populære er onsdagsturene, som tar deltagerne med rundt i nærområdene. Ofte er det innslag av lokalhistorie, og turene er ikke lengre og mer krevende enn at de fleste kan delta, uten å være gjennomtrente.

Damegruppa

Denne gruppen er fortsatt i full sving, og gjør en stor innsats for Skansehytta. Det samles inn penger, og hver høst pusses alle sølvpokalene. Det kan for øvrig nevnes at Skansehytta har blitt rustet opp i perioden, med nytt kjøkken og toalett.

Svømming

Sammen med friidrett er svømming den andre, store gruppen med individuell idrett. Det speiles i tildelingen av stipend til dyktige utøvere. Fra en begynnelse på 15000 kroner er det nå kommet opp i 25000. Svømming og friidrett har håvet inn alle stipendkronene. Etter at Østfoldbadet ble klart, har svømmegruppa fått treningsmuligheter lokalt som gjør at man ikke må reise langt for å trene på 25-meters bane. Likevel rammes også svømmingen av overgang til større klubber når gode utøvere vil satse på den absolutte toppen.

Første kvinne ut i denne perioden var Helen Baastad, med to gull i junior-NM og ett sølv i senior. Kristoffer Skjolden, Silje Gjestang, Thomas Myhrer og søsknene Lund er andre gode utøvere. Best ble imidlertid Knut Oscar Skipperud. Han har slått seg inn i Norgeseliten, men som så mange andre har han valgt å satse i en klubb med større ressurser.

Håndball.

Dette er den gruppen som har klart størst oppslutning. Målsettingen er da også å skape gode tilbud til flest mulig, mens elitesatsing ikke er aktuelt. Det strekker økonomien ikke til for. Derimot begynner man tidlig med tiltak som minihåndball for barn helt ned til seks år. Hovedvekten er på lek og moro, men selvfølgelig blir det en god begynnelse for ren håndballtrening. Mens oppslutningen generelt er god, sliter enkelte lag med rekrutteringen. Imidlertid har man et godt samarbeid med naboklubbene, slik at det av og til kan stilles felles lag med spillere fra flere klubber. Den store aktiviteten medfører at det hele tiden vektlegges å utdanne trenere og dommere. Dessverre sliter også håndballen med å få gode lag på seniornivå. Det heter f. eks i årsmeldingen 2011: «Herrelaget …endte med nedrykk til 4. divisjon, men grunnet mangel på motiverte spillere og ingen rekruttering, ble det besluttet å nedlegge laget før årets sesong.» Følgene av skiftende rekruttering blir naturlig nok større i lagidretter enn i de individuelle. Spillere som har markert seg i perioden er Bjørn Roger Bystrøm og Frode Barø, som begge har vært på landslagssamlinger for junior- og ungdomslandslag. Brødrene Simen og Mads Fredriksen har begge markert seg sterkt på banen og gått videre til større klubber.

Basketball

Basketballen har også en litt ujevn skjebne innen klubben. Medlemstallet varierer f. eks fra 1996 til 2006 fra ti til førti, men sytti i 2011. Rekrutteringen er opp og ned, men man har noen år lykkes med å få med noen spillere fra Litauen, hvor basket er en av de store idrettene. Et eksempel på hvor fort det kan svinge, er utviklingen i 2015. Da fikk Fredrik Furulund, Askimgutt som har coachet flere store lag, fart i den lokale basketen. På kort tid kom det førti nye spillere og etter flere år med dvale for yngre lag stilles det nå flere lag i disse aldersgruppene.

Innebandy

Gruppa driver jevnt bra, men sliter litt med de samme problemene som basket. Det er ujevn rekruttering og frafall, og noen lag må trekkes på grunn av for få eller dårlig motiverte utøvere. Det hindrer ikke at det går bra periodevis for enkelte lag, og at det kommer frem gode spillere. F. eks spiller askimingen Stian Jensen for mesterlaget Slevig, som i år vant Europacupen i innebandy. For øyeblikket har Askim lag i miniklassen, og for gutter og jenter 10, 12 og 14 år.

Kalender

Mars
MTOTFLS
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Aktiviteter

Ingen aktiviteter tilgjengelig for øyeblikket